Optagelsesprocedurer
optagelse
OPTAGELSESPROCEDURER
Optagelsesproceduren foregår i flere trin, hvor du dels skal opnå den fornødne viden om SEOP for at tage et velbegrundet valg af uddannelsen og dels skal dokumentere, at du har de kompetencer som opstart på uddannelsen kræver. Proceduren er som følger:
- Alle ansøgere deltager i en infoaften (tilmeld dig her) hvor de bliver bedt om at præsentere sig selv og fortælle om deres faglige og personlige baggrund og motivation for at søge ind på uddannelsen. Her vil uddannelsen ligeledes blive præsenteret og der er masser af plads til spørgsmål.
- Ansøgere der efter infoaften ønsker optagelse, udfylder et ansøgningsskema hvor det angives hvilken kvote der ønskes optag på og der medsendes relevant dokumentation. Du kan finde ansøgningsskema her.
- Ansøgere indkaldes efter indsendelse af ansøgningsskema til en individuel optagelsessamtale.
- Ansøgere, som ud fra en samlet vurdering i forhold til kriterierne for optagelse, findes studieegnede, optages i det omfang, der er plads på det ønskede hold.
Hvem søger om optagelse?
Uddannelsen til psykoterapeut tiltrækker mennesker med forskellig baggrund og på forskellige alderstrin. For alle gælder det dog, at der er en stor interesse for personlig udvikling og det terapeutiske fag.
For en del ansøgere er det drømmen om at arbejde som terapeut der leder til studiet, men for en del studerende, er uddannelsen enten en spændende personlig rejse eller et supplement til nuværende arbejdsliv. Alle ansøgere er modne af sind, motiverede og engagerede mennesker.
Typisk vil studerende på SEOP have en mellemlang eller lang videregående uddannelse, have været i kontakt med det terapeutiske miljø før igennem eksempelvis egen-terapi og have et engagement i udvikling på flere niveauer.
Holdene vil ofte være mangfoldigt sammensat, hvilket vi anser som en væsentlig fordel, da det giver god dynamik og baggrund for at lære af hinanden. Aldersmæssigt er der ligeledes spredning, men at gå på uddannelsen kræver en vis erfaring med livet.
OPTAGELSESKRITERIER
Du kan søge om optagelse på uddannelsen til eksistentiel og oplevelsesorienteret psykoterapeut på SEOP direkte igennem kvote 1 eller på dispensation på kvote 2 eller 3. Kriterierne for optagelse på SEOP bygger på og lever op til kravene til evaluering af psykoterapeutuddannelser igennem Dansk Psykoterapeutforening.
Kvote 1
- Ansøger har en lang (5 år) eller mellemlang (3 år) videregående uddannelse. Uddannelsen skal være af psykologisk eller pædagogisk karakter. Eksempelvis uddannelsen til pædagog, lærer, psykolog, socialrådgiver, sygeplejerske, fysioterapeut eller lignende.
- Ansøger har 3 års erfaring inden for deres fag.
- Hvis ansøger har en lang videregående uddannelse der ikke er af psykologisk eller pædagogisk karakter, kan der stadig ansøges igennem kvote 1. Dette kræver dog en konkret vurdering af ansøgers kompetencer, samt at ansøger skal kunne dokumentere at vedkommende har viden om psykologiske teorier eksempelvis igennem bestået HF eksamen i psykologi.
Kvote 2
- Ansøger har en mellemlang videregående uddannelse (3 år) der ikke indebærer psykologiske eller pædagogiske teorier.
- Ansøger har minimum 3 års relevant erhvervserfaring i at arbejde med mennesker.
- Ansøger skal dokumentere viden om psykologiske og pædagogiske teorier eksempelvis ved bestået eksamen i psykologi fra HF, master i psykologi fra udbydere i erhvervssektoren eller tilsvarende.
Kvote 3
- Ansøger har ikke en videregående uddannelse, men er eksempelvis selvudlært, iværksætter, erhvervsleder eller lignende.
- Ansøger skal kunne dokumentere uddannelse af minimum 1 års længde i psykologiske teorier der som minimum dækker 3 af psykologiens hovedtraditioner. Eksempelvis neuropsykologi, eksistentiel psykologi, behaviorisme, humanistisk psykologi og lignende. Uddannelsen skal være afsluttet med en bestået eksamen.
- Såfremt ovenstående ikke kan dokumenteres, skal ansøger på anden måde kunne dokumentere viden om psykologi. Eksempelvis igennem kurser, arbejde af medmenneskelig karakter og livserfaring.
- Ansøger skal have minimum 3 års erhvervserfaring i arbejde med andre mennesker. Eksempelvis hjemmehjælper, arbejde i HR-afdeling, pædagogmedhjælper eller lærervikar.
- Ansøger på kvote 3 vil blive optaget ud fra en helhedsvurdering af samlede kompetencer og baggrund for optag.
Modenhed og motivation
Ansøgeren skal besidde en modenhed og en evne til at kunne forholde sig reflekteret til sig selv og andre. Ansøgeren skal være motiveret for uddannelsen og åben overfor at arbejde med sig selv og involvere sig aktivt i undervisningen. Desuden skal ansøgeren være indforstået med den oplevelsesorienterede arbejdsmetode og besidde tilstrækkelig med robusthed til at kunne drage nytte af den.
Dokumentation inden optagelse
Alle ansøgere skal medsende relevant dokumentation i deres ansøgning. Eksempelvis eksamensbeviser, kursusbeviser, dokumentation for erhvervserfaring og lignende. Dokumentationen skal være SEOP i hænde inden endelig optagelse kan ske og senest ved optagelsessamtale.
Merit
Studerende kan almindeligvis ikke få meritoverført tidligere modtaget undervisning medmindre at det er fra en anden sammenlignelig kvalitetsvurderet psykoterapeutisk uddannelse. Begrundelsen er, at uddannelsesforløbet er meget intensivt og er baseret på en omhyggeligt tilrettelagt tidsmæssig udvikling, samt at det lærte faciliteres af de sociale relationer på undervisningsholdet. Derfor vil en meritoverførsel betyde, at undervisningseffekten reduceres både for den meritsøgende og for de øvrige holddeltagere. Dog kan meritoverførsel forekomme hvis en ansøger kan dokumentere, at have tilegnet sig viden og færdigheder, der kan opfylde mål og formål for et modul, der søges dispenseret fra. Og hvis forholdet skønnes ikke at belaste den samlede undervisning af holdet mærkbart.